Pinscher - en akrobat med glimten i ögat

Pinschern är en stolt, alert och energifull ras med en stor dos av humor. De bjuder på många skratt och tokigheter och jag lovar dig att du aldrig kommer att ha en tråkig stund med din pinscher!

En pinscher är intelligent och lättlärd. De har snabb uppfattnings- och reaktionsförmåga och en väldigt stor personlighet. De passar utmärkt för olika typer av hundsporter, såsom agility, spårarbeten, lydnad, drag, etc.

Touch The Stars Cosa Nostra och Cecilia tränar rallylydnad

Rasbeskrivning

Pinschern är en av våra äldsta raser och var från början en gårdshund. Dess huvudsyssla var att vakta gården samt att hålla den fri från råttor och möss, till viss del sitter dessa instinkter kvar än idag. Pinschern är stolt och vänlig, men måttligt intresserad av främlingar.

Exteriör

Pinschern är en kort- och släthårig medelstor hundras. Enligt rasstandard ska mankhöjden vara mellan 45-50 cm och vikten vara mellan 14-20 kg. Färgen är svart med röda tecken eller helt röd i olika nyanser. Den är kvadratisk och muskulös vilket ger den en stolt hållning. Huden ska vara stram med kort, blank päls.

Pälsvård

En pinscher kräver ingen direkt pälsvård. Eftersom pälsen är kort och tät blir den sällan smutsig, om den blir det så är det enklaste att bara torka av med en trasa eller handduk. Jag badar enbart mina hundar vid behov om de exempelvis rullat sig i något mindre trevligt.

Rasen har ingen underullspäls vilket gör att den inte luktar “hund”. Ibland använder jag täcken på mina hundar, främst för att värma och skydda muskler men även för att undvika att de blir blöta om det regnar om vi är ute längre stunder.

En pinscher följer med dig överallt

Egenskaper och mentalitet

Pinschern är en stolt, vänlig och kvicktänkt ras. Den är självständig men samtidigt samarbetsvillig och är alltid pigg på att testa på nya saker. Detta gör den till en utmärkt allroundhund som passar perfekt till olika hundsporter likaväl som det är en trevlig familjehund.

Det är ingen skällig ras utan den säger till när någon kommer men låter sedan matte eller husse ta över.

En pinscher behöver aktiveras både fysiskt och mentalt för att må bra men samtidigt har den ett stort behov av återhämtning. Lagom är bäst!

Den har en tydlig av- och påknapp och hänger gärna med på familjens äventyr men har samtidigt inga problem med att ligga under en filt i soffan en regnig dag. Pinschern är oerhört humoristisk och kommer att bjuda på många skratt.

Att vara passiv och kunna ta det lugnt är en minst lika viktig egenskap, en pinscher behöver återhämtning och då måste man kunna koppla av.

För mig är det viktigt att en pinscher är stabil i vardagen och fungerar bra i dagens samhälle och i sin familj.

Jag vill att mina hundar ska kunna följa med mig överallt, allt från restaurangbesök till att ta en runda på SUP:en eller hänga med på en promenad inne i stan eller på fjället.

Jag strävar efter att mina pinscher ska vara nyfikna, orädda och miljöstarka. De ska vara välfungerande i alla miljöer. Det ska vara lika lätt att varva ner och bara mysa i soffan eller att kunna koppla av på en filt i en stojig miljö samtidigt som de ska vara alerta och på gång när det väl händer saker.

Att vara passiv och kunna ta det lugnt är en viktig egenskap, en pinscher behöver återhämtning och då måste man kunna koppla av.

En pinscher ska fostras vänligt men konsekvent dvs. med positiva metoder. De är lojala sin familj och älskar närhet, att sova under täcket är en stor favorit! En pinscher behöver en ägare som ger mycket kärlek, har förståelse och humor samt en hel del tålamod.

Har du dessa egenskaper kommer du att få världens bästa kompis!

Touch The Stars Pinscher

Användningsområden

En pinscher är rolig träningskompis inom många olika hundsporter och aktiviteter. De har en härlig energi, är oerhört smidiga och passar bra till exempelvis både lydnad, agility, barmarksdrag och långa härliga vandringar.

De älskar att använda nosen och har verkligen fallenhet för det! Nosework, specialsök och viltspår är andra sporter som passar en pinscher ypperligt.

Även om pinschern är en pigg ras som gillar en aktiv livsstil behöver den även tid för återhämtning. Har det varit en händelserik dag behöver den få vila och ladda batterierna för att orka med.

Det vardagliga livet med en Pinscher

Det är en väldigt familjekär ras som är som älskar att få följa med sin familj. Är hunden tränad så är det inga som helst problem att ta den med sig in på caféer eller restauranger om man skulle vilja. Hemma trivs nog en pinscher allra bäst under en filt eller täcke om den inte ligger och myser i solen. De älskar verkligen sol och värme.

En sak som är gemensamt för de allra flesta pinscher är att det är måttligt förtjusta i regn. Vår egna Cora är nog ett undantag när det gäller regn dock, hon verkligen älskar allt som har med vatten att göra och tar sig gärna ett dopp.

När de andra hundarna går runt vattenpölarna så promenerar hon rakt igenom dem. Med det sagt så är ju alla pinscher unika och har sina egenheter, vilket är något som gör rasen så otroligt kul att leva med. Snö brukar de verkligen uppskatta!

Det som verkligen gör pinschern så speciell är dess förmåga att verkligen anpassa sig efter sin familj. Den har inga problem att ta sig upp tidigt på vardagarna men tar gärna en sovmorgon på helgerna om det finns möjlighet.

Oavsett om ni planerar en långpromenad i skogen, ut och åka skidor, hänga på stranden, ta en promenad i stan eller påta hemma i trädgården så kommer din pinscher älska att hänga med.

Följ oss gärna på Instagram för att ta del av våra dagliga äventyr!